Ratiune si simtire

Sunt doua elemente care ne definesc din momentul in care se considera ca reusim sa intelegem diferentele dintre bine si rau. Mixarea celor doua trasaturi, proportiile sub care ne lasam condusi de una sau alta dintre cele doua trasaturi, ne creaza imaginea care ramane intiparita in mintea celor cu care interactionam.

Cele doua emisfere cerebrale pe care in mod normal, ar trebui sa le detinem fiecare dintre noi, ar trebui sa fie responsabile cu impulsurile care creaza actiunile noastre. Emisfera stanga, emisfera responsabila cu ratiunea, logica si gandirea clara si concisa, ne face sa actionam inainte de a gandi. Este emisfera care ne conduce pe noi barbatii intr-o masura mai mare decat emisfera dreapta.

Emisfera drepata, responsabila cu “simtirea” lasa loc intuitiei, clarviziunii, telepatiei, creativitatii,emotiilor care pun stapanire pe fiecare dintre noi. Ea e mult mai dezvoltata la femei, motiv pentru care ele plang mai mult si mai des la filme decat noi. Ele intai gandesc si dupa aceea actioneaza si sunt solitare neconditionat cu Becali, in masura mai mare decat barbatii, care striga mai tare daca-si iau si un ban pentru asta.

Lasandu-ne guvernati de emisfera stanga, vom lua in considerare elementele pe care este cladit cazul lui Gigi si vom intelege mai usor faptul ca chiar daca undeva in spate sunt interese economice, latifundiare (desi terenurile nu prea mai valoreaza mare lucru acum) si oarecum politice, elementele pentru care este arestat sunt absolut logice. Nu avem hoti (pentru ca nu exista plangere la politie) in schimb avem urmariri, impuscaturi, accidente de masina, cefe late obligate sa depuna marturie fortat, in scris (ce chin o fi fost pe saracii oameni). Avem o justitie paralela impusa cu ajutorul fortei banilor si muschilor, in detrimentul unei justitii oficiale dar care nu functioneaza.

In masura in care emisfera dreapta ne guverneaza majoritatea actiunilor, vom lua in considerare doar faptul ca “saracul” Gigi a fost talharit, hotii se afla in libertate, iar preafacatorul de dreptate, luminatul si preafauritorul de fapte caritabile se afla incarcerat pe nedrept.

Culmea, la ora asta (23.07), s-a dat verdictul conform caruia a fost respins recursul pentru judecarea in libertate a lui Gigi Becali. Completul de judecata a fost compus din doua judecatoare si un judecator. Deci, desi au dominat in actiune emisferele drepte, decizia a fost luata e baza elementelor logice.

Pentru rating, televiziunile se lasa guvernate de sentimente, lacrimi, aburi emotionali si de ce nu, bugete de publicitate. Nu stiu cat de mult tine de noi in a ne lasa influentati logic sau sentimental de anumite evenimente. Este alegerea noastra sa ne raportam sau nu la aceste evenimente, chiar daca ne afecteaza in mod direct sau nu.

Pentru mine, Gigi Becali, este rezultatul unei mediatizari excesive, subiective si in cele mai multe cazuri rezultatul unor ratinguri aberant de mari. Este vedeta unui sistem de valori gresit si economic subiectiv creat.
De orice parte a portii de la puscarie s-ar afla, Becali va astupa gaurile din bugetele publicatiilor si televiziunilor, gauri create de necalificarea nationalei de fotbal la CM din Africa de Sud. Cu cat Becali va sta mai mult dupa gratii, cu atat mai mult presa va avea de castigat.

Diferenta in care emisfera stanga sau cea dreapta, predomina in actiunile mele si in modul in care eu sunt perceput de cei cu care interactionez, tinde spre stanga. Sunt om de emisfera stanga, in proportie de 51% la 49%.

Ratiune > Simtire!

Tags: , ,Leave a Reply

*