Lyon – prima imagine a orasului

O posibila prima impresie despre o natiune ti-o poti face vazandu-i bibliotecile. Daca Biblioteca municipala din Lyon “Bibliothèque de la Parte dieu”, arata asa, oare celelalte cum or arata!? Pe urma am aflat ca: a fost inaugurata in 1972 si este una dintre cele 15 biblioteci municipale din Franta. e cea mai mare bibiloteca municipala din Franta (27 290 m²) este vizitata de peste 1 milion de vizitatori anual si detine peste 1,8 milioane de documente. (Vive la Google!)

Biblioteca e vis-a-vis de statia in care am coborat. Si zona e cumva un punct central al Lyonului (Gare de Lyon Part Dieu). Cateva imagini in plus nu strica.

Bicicletele din imagine, sau mai bine zis tipul asta de serviciu a jucat un rol foarte important in vizitarea Lyonului. Sunt peste 300 de locuri de unde se pot lua aceste biciclete. Abonamentul pe o saptamana costa 3 euro si ti se blocheaza pe card 150 de euro. Cu numarul de pe cartela primita de la automat (nu exista ghisee :-) ) si un cod de siguranta pe care ti-l stabilesti singur poti prelua bicicleta si te poti plimba prin tot Lyonul. Primele 30 de minute sunt gratuite. Perioada urmatoare de 30-90 minute costa 1 euro. Fiecare ora dupa primele 90 de minute costa 2 euro. Ideea este ca daca schimbi bicicleta la fiecare 30 de minute, nu platesti nimic. Ca turist, in 30 de minute poti ajunge oriunde. Te opresti, faci o poza, mananci o briosa, bei o bere si pleci mai departe.

Asa cum spuneam in primul post, e alta civilizatie.

Lyonul are multe poduri. Lyonul are doua rauri Rhone si Saone care il “taie” in trei parti. Aici e unul dintre ele. Vor mai urma …

Tags: , ,5 Responses to “Lyon – prima imagine a orasului”

 1.   criserb Says:

  Super inceput de poveste, abia astept sa vad continuarea :) Presimt ca o sa arati lucruri interesante…

 2.   Cristian Pirvu Says:

  Sunt foarte multe de spus, foarte multe de arata. Si de fiecare data ajung la vorba Ancai … Scriu prea mult …. :-)

 3.   Iuliana Cristescu Says:

  Doamne, Cristi, ce dor de duca imi faci cu aceste poze si cu descrierile astea! Mi s-a facut un dor de Franta, de Paris, pe care l-am vizitat de doua ori… Din cate vad in poze, Lyonul seamana cu Parisul la aceste cafenele, patiserii, mici restaurante – afaceri de familie.

  Am vizitat si Strasbourgul acum vreo 12-13 ani, ca si alte cateva orasele din Alsacia, dar acelea au alt farmec fata de Paris.

  Apropos de comentariile voastre de mai sus, degeaba s-a numit “Micul Paris” odinioara Bucurestiul, ca n-a ramas nimic din aceasta comparatie, decat poate Arcul de Triumf la scara mai mica…

  Pacat!

 4.   anca Says:

  da, dar vezi, inveti sa tii publicul in suspans :)
  superbe pozele, povestea, ma fac sa vreau sa vad si eu locurile acelea. hai cu episodul urmator!

 5.   Cristian Pirvu Says:

  Nu invat. Pur si simplu aplic ce stiam. Desi frecventa e data de timp. Sunt aproape 600 de imagini de la Lyon si o multime de intamplari si “momente” de povestit. Dar ca parere personala, merita sa le vezi

Leave a Reply

*