Cum poti sa te revansezi?

Atunci cand faci o greseala, trebuie sa constientizezi un lucru. Greseala va ramane. A fost facuta, si va fi tinuta minte atat de catre cei fata de care ai gresit cat si, cel mai important, de tine. De multe ori, cei fata de care ai gresit vor tine minte mult mai mult decat tine. Asa cum tu, la randul tau vei tine minte greselile altora, in urma carora ai avut de suferit. Foarte important, este ca tu sa poti sa traiesti cu tine insuti/insati si cu povara greselii pe care ai facut-o.

Cel mai important lucru este ca atunci cand faci o greseala, daca nu o poti repara (in general greselile nu se repara, dar poti spera ca vei putea sa te revansezi), macar incearca sa te revansezi. Daca greseala e mult prea mare, si nu poti nici macar sa te revansezi, poti macar sa speri ca intr-o zi, ti se va ivi ocazia sa incerci macar sa micsorezi pagubele. Ar fi bine, ca in ziua aia, sa spui exact ce trebuie, pentru ce e foarte posibil, sa nu ai decat o secunda la dispozitie (pana primesti un pumn in gura :-)   ) .

Uitam de multe ori ca ceea ce facem, spunem sau gandim, afecteaza mai multe persoane decat ne imaginam si mai mult decat atat, in moduri pe care e greu sa le putem intelege. Suntem unici, cu personalitati unice, diferite. Actionam si reactionam absolut diferit la actiuni identice. Suntem afectati in mod diferit de acelasi tip de stimul extern.

Deci, e foarte important sa ne gandim de fiecare data cand actiunea noastra afecteaza si persoanele din jur. Si la fel de important, sa avem puterea sa recunoastem eventualele greseli, si sa avem puterea de a ne cere iertare fata de cei pe care-i afectam.

Deci: Imi cer iertare! Cine mai ridica piatra?

Tags: ,3 Responses to “Cum poti sa te revansezi?”

 1.   Julie Says:

  Zici tu: “Foarte important, este ca tu sa poti sa traiesti cu tine insuti/insati si cu povara greselii pe care ai facut-o.”

  Eu am invatat in ultima vreme ca foarte important este sa te ierti pe tine insuti, pentru a putea merge mai departe. Nu trebuie sa pastrezi povara greselii pe care ai facut-o, deoarece, orice forma de neiertare (a ta sau a altora care ti-au gresit) atrage in timp boli fizice. Trebuie sa invatam sa ne iertam. Asa cum trebuie sa invatam sa ii iertam si pe cei ce ne ranesc intr-un fel sau altul.

  Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa nu iti pese de greselile pe care le-ai facut si sa te ierti asa pur si simplu, fara sa recunosti ca ai gresit, fara sa analizezi ce ai facut, fara sa ceri iertare, fara sa incerci sa indrepti raul facut.

  Tuturor celor carora le-am gresit le cer iertare din tot sufletul !

 2.   Cristian Pirvu Says:

  A .. nu sunt asa de categoric cum am lasat impresia. Normal ca iertam. Asa suntem “construiti” si educati. Ne iertam si pe noi, ii iertam si pe ceilalti. Ideea e sa ierti dar sa nu uiti.
  1) pentru ca inveti din greseli
  2) pentru ca daca ai ocazia sa te revansezi sa nu uiti sa o faci
  3) pentru a nu repeta greseala facuta

  Da, e alegerea noastra proprie, dar in 99% dintre situatii, nu o recunoastem. De fapt aici e problema principala. E doar un punct de vedere.

 3.   Julie Says:

  Sunt de acord cu ce spui.

  Ideea este ca omul, in general, are tendinta sa dea vina pe altii pentru tot ceea ce se intampla. Rar ne asumam propriile greseli. Asa suntem “construiti” si educati :), din pacate.

Leave a Reply

*