De ce Google AdWords nu merge in Romania?

Romanii sunt mult prea destepti pentru a mai invata ceva
Romanii se pricep la toate, de la schimbat becuri pana la publicitate contextuala
Romanii au ca deviza “las’o ma ca merge-asa”
Romanii nu au ce vinde online
Pentru Romani, e mult mai importanta imaginea decat afacerea.

Cand am spus ca AdWords nu merge in Romania, am spus ca nu merge pentru clienti. De fapt, AdWords-ul merge, AdSense-ul nu merge. Nu pentru Google. Ei reusesc sa scoata bani din micile bugete ale celor multi care cred ca totul se invata in 5 minute. Felicitari! Dar mai departe …

La RoNewMedia F5 etc, va aduce “pe bani” ceea ce Google organizeaza online gratis. “Scoala Google AdWords” va veni in Romania, si o sa-i invete pe Romanii care vor sa se afiseze la evenimente (spuneam ca imaginea personala e mai importanta decat business-ul in sine) cum sa cheltuie bani eficient. Romanul va manca un piscot, va bea un suc si se va lauda ca a dat 70, 100 si/sau 150 Euro ca sa-i vada pe “aia de la Google”
Ce are una cu alta aici?

Dupa care va merge acasa, isi va da seama ca el nu vinde nimic online si va continua sa faca ceea ce era obisnuit. Inca o data, felicitari F5 ca scot bani din ce altii dau gratis.

Piata romaneasca de publicitate online este extrem de mica si in fiecare an spunem ca abia acum va incepe marele boom. Cu toate seminariile si webminariile, “specialistii” in publicitatea contextuala, fac in continuare campanii de imagine. Toti indicatori de performanta pe care-i ofera Gogle, au la baza in primul si in primul rand ROI-ul. In 95% din campaniile derulate prin AdWords in Romania, nu se urmareste in nici un caz acest indicator.

Am avut exemplul cu “Oricne se poate remarca dand solutii pentru reformarea Senatului”, sau “Alege Tariceanu pentru o viata mai buna”. E plin netul de reclame absolut jenante. Si nu e vorba doar de reclame cat de alaturarile pe care le face AdSense-ul. Desi webminariile Google sunt gratuite, desi indicatii despre cum sa-ti faci o campanie de publicitate contextuala si cum sa-ti cresti eficienta printr-o astfel de campanie sunt peste tot, nimeni nu apeleaza la solutiile astea.

Pana la urma, AdWords-ul este dovada ca putem face praf (noi Romanii) orice tip de business!

Tags: , ,2 Responses to “De ce Google AdWords nu merge in Romania?”

  1.   ruxandra Says:

    Te salut prietene si te felicit ca (din nou!) mult adevar grait-ai!

  2.   Cristian Pirvu Says:

    Da, din pacate, realitatea se muleaza perfect pe ce spun eu :-))
    Cata diferenta este intre ce faceau/fac “prietenii” nostri englezi, cu zecile de mii de euro platiti zilnic la google si ce nu reusim noi pe piata asta sa invatam. Nici macar cand ni se da moca!
    Ai ocazia ca in momentul in care-i spui cuiva de ROI, sa spuna ca nu se baga in apicultura.

Leave a Reply

*