Criza in media scrisa

Cu imagine de reporter de teren pe un camp de lupta, Catalin Tolontan scrie azi (inca azi) un editorial despre criza din media. Cum comenteaza la Orlando, “am cules opiniile oamenilor din industrie, nu am scris o lectie, nici nu stiu asta. Am dorit sa redau atmosfera ca un insider.”

Ceva nu se leaga. Criza in media. Doar 3 ziare au facut profit in 2008. E posibil asa ceva? Lumea se intreaba panicata, cu cutitul pe vene. Pe lung, nu pe lat. Hai sa fim seriosi.

Catalin Tolontan (tocmai el) analizeaza criza din media. Nu mai sunt bani, striga poporul. Ce vom face? Mesaj Direct. Domnule Catalin Tolontan (nu ne cunoastem) , trebuia sa intrevedeti criza, atunci cand langa numele Dvs. se facea reclama la vibratoare. Aia e criza. Pulitzer e pentru looseri! RON-ul e la putere.

Nimeni nu intreaba de ce nu mai sunt bani.Pentru ca 40% din banii care circulau in economie sunt si erau bani virtuali. Totul a crescut prea repede, impotriva vremurilor. Toffler spune intr-una din cartile sale (Socul viitorului) , ca toate procesele au tendinta de a-si scurta durata de viata, durata de circulatie. Termenele in care un produs sau un serviciu tind sa ajunga la maturitate se micsoreaza din ce in ce mai repede.  Tendinta de a scoate profit din nimic a devenit regula. Viteza cu care s-a dorit obtinerea de profituri din nimic a devenit religie.

Se face o confuzie. Mare. Publicitatea are ca suport un mediu puternic atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Atunci, rezultatele campaniilor publicitare sunt pe masura asteptarilor clientilor care baga bani in publicitate. Atata timp cat mediu (ziare, tv, radio, internet) creeaza continut pentru mii sau zeci de mii de looseri, DOAR pentru atragerea de publicitate, DOAR pentru profit, DOAR pentru linia finala din P&L, atunci cand ziaristii devin agenti de PR pentru tot felul de interese/persoane/companii, atunci cand scribii (nu prea mai avem ziaristi) lasa spatiile lor pentru inserturi cu femei goale, PRESA ESTE IN CRIZA!

GSP = buget de marketing de 3,5 mil EURO. Ce inseamna asta? Un Logan/zi + publicitate moca (promo) la Antene. UAU. Sa fim seriosi. 75% din Loganuri luate pe publicitate gratuita in Gazeta +GSP.ro+Antene+Radio ZU.

Castiga agentia ca roteste niste bugete, castiga Dacia – Renault ca vinde 365 masini, castiga Gazeta ca vinde ziare si castiga GSP ca are reclama si atrage cititori. Unde e cititorul? Unde e vizitatorul site-ului?

Criza vine din lipsa de continut de calitate.
Criza vine din lipsa oamenilor de calitate.
Criza vine din dorinta de a face din cacat bici.
Criza vine din tendinta oamenilor de la varf de a dramatiza.

Daca suntem condusi de oameni capabili, DE CE AM INTRAT IN CRIZA? Domnule Catalin Tolontan, cand ati acceptat compromisul de a avea vibratorul langa fatza Dvs., cand ati facut loc in ziare la femei goale si la stiri despre nevestele fotbalistilor si ragaitul lui Becali, ATUNCI ati intrat in criza. Asa ca … NU NE INTERESEAZA CRIZA VOASTRA.

Nu se zice “Nu mai sunt Bani”, se zice “Nu mai ajungem la bani” Hai sa fim sanatosi si sa avem o presa tare.

Tags: , ,2 Responses to “Criza in media scrisa”

 1.   aerosoul Says:

  “Criza vine din lipsa de continut de calitate.
  Criza vine din lipsa oamenilor de calitate.
  Criza vine din dorinta de a face din cacat bici.
  Criza vine din tendinta oamenilor de la varf de a dramatiza.”

  Sunt de acord. Nu exista continuitate cand vinzi nimic. La un moment dat nu mai merge.

 2.   no name Says:

  Super articol. Pur adevar. BRAVO!

Leave a Reply

*