Criza din online – introducere lunga

Ceea ce urmeaza este o prezentare/parere personala a momentului pe care il “traieste” internetul si a motivelor pentru care internetul romanesc traverseaza o criza … de identitate as putea spune.

Acum ceva vreme, intr-o discutie simandicoasa intre bloggeri si alti oameni din online pe de o parte si oameni din offline pe de alta parte a fost luat internetul la bani marunti. A trecut ceva vreme de atunci si s-au mai linistit apele. Intre timp, la cald, Orlando a incercat sa puna pe “masa” motivele pentru care internetul este sau nu overrated. In cifre seci, 25 mil anul trecut dintr-o piata de 5-600 mil, 6 mil utilizatori, e masurabil etc. Pe partea cealalta, prea multe vorbe, prea putine studii, prea mica audienta etc. Gasiti la el toate motivele.

Pe de alt parte, Bogdan Naumovici (ala negru care respira greu), vine si zice …. “Ba … sunteti prea mici. Daca stiam ca sunteti asa de mici nici nu mai veneam.”

Unde e adevarul? (stiu, undeva la mijloc)
Parere personala. In primul rand se face o greseala. Se compara niste medii total diferite. Faptul ca se face publicitate in toate mediile, nu inseamna ca o comparatie intre ele este relevanta. Internetul vine sa intregeasca mixul de media.

Hai sa facem asa. Avem 3 Televiziuni Mari, vreo 5 medii, si inca vreo 15 mici, de nisa. Cele mari isi impart 70% din Bugete, alea mijlocii 20% si alea mici, restul de 10%.

Avem 5 posturi mari de radio, vreo 10 mijlocii, mai mult locale si inca cine stie cate zeci mici. Proportiile in care se impart bugetele de publicitate in radio sunt cam aceleasi de pe TV.

Presa scrisa. Vreo 10-12 publicatii mari, importante, aduna caimacul bugetelor din print. Alte 20-25 publicatii mijlocii mananca si ele un 20% din bugete, in timp ce vreo 150 de alte titluri trag resturi de bugete.

Pe scurt vorbim de vreo 23-25 de televiziuni, de vreo 50-80 posturi de radio, de vreo 200 de tituri de presa scrisa, pe care incercam sa le comparam cu vreo 500-600 de site-uri care fac niste bani. A … pe zona de internet, Trafic .ro monitorizeaza vreo 49.000 site-uri active, SATI monitorizeaza pana in 400. Hai sa zicem ca din totalul lor, cu greu putem lua in calcul 1000 ca site-uri despre care sa spunem ca fac bani.

In internet, numarul de publisheri este muuult mai mare decat in celelalte medii. In internet, cu 3 oameni poti grestiona un site mare. Daca vrei sa si furi, folosesti doar 2 oameni si ai un site si mai mare. Fiind multi, foamea e mare si bugetele atrase sunt mici. Asta e internetul din punct de vedere pesimist.

Aceasta atomizare a pietei de publicitate online, e clar in detrimentul internetului. In mod clar un planner nu se va orienta catre zona de online, pentru ca: e noua, e faramitata, e cu gura mare si are prea multe minti luminate care spun ca fac mai mult decat esti tu dispus sa dai. Deci, intre publisher si agentii, este obligatorie regia, spre deosebire de celelalte medii. Regia face munca de negrii si tine legatura cu toti publisherii si/sau proprietarii de site-uri. In acelasi timp, pentru a avea un portofoliu complet, lasa garda jos in ceea ce priveste calitatea continutului pe care il reprezinta.

Acum, daca ne raportam strict la Internet, marea majoritate a site-urilor sunt proiecte repetate la infinit. Avem 10 site-uri de sport care scriu despre aceleasi 5-8 personaje desprinse parca din desenele animate de pe Cartoon Network.
Avem 20 de site-uri de finante, economie, banci, financiar, business, sau cum se mai autointituleaza fiecare, care scriu toate despre acelasi curs BNR, acelasi convertor valutar, aceleasi cotatii bursiere.
Avem 30 de site-uri de femei, fete, girls, cultura feminina care toate scriu despre aceleasi metode de agatat barbatul (fraierul) perfect, obtinerea orgasmului prin exersarea muschilor vaginali, succesul la serviciu cu ajutorul fustelor scurte si al ochilor rimelati. Mai sunt comunitatile pline de tristi care din spatele tastaturilor si cu mana pe mouse, cred ca isi traiesc viata la maxim. Fiecare barbat a avut cel putin 2 GB de femei, si fiecare fata, ar face orice pentru o plimbare cu o masina decapotabila (sau decalotabila).

Acum, audientele sunt pe masura publicului. Ce se cere? Circ. Ce le dam? Circ. Sau in cazul ProSport, Fundase si Inaintase. Ca partea de “Mijlocase” e reprezentata de Playboy.

Primele concluzii (personale) ca sa termin cu Introducerea:
– Internetul e prea faramitat
– Internetul are continut repetat obsesiv in zeci de site-uri pe acelasi domeniu
– Internetul e New media facut de oameni care au invata dupa ureche si din experiente personale.
– Personajele care creeaza si gestioneaza internetul, aleg in proportie de 98% calea usoara: copiatul, duplicatul, furatul.

Urmeaza: 10 greseli care guverneaza internetul romanesc.
Hai sa vedem cine rezista la inca 3 episoade …

Tags: ,2 Responses to “Criza din online – introducere lunga”

  1.   No name Says:

    Foarte foarte foarte foarte tare “decalotabila” :))

  2.   Adevarul e undeva la mijloc … » Blog Archive » Criza din online - urmatoarele 3 greseli Says:

    […] pot fi revazute si Introducerea si primele trei […]

Leave a Reply

*