Criza din online – inca 4 greseli

Greseala 7
Lipsa de planificare – in special in ceea ce priveste proiectele “mari”. In orice moment, daca intrebi pe responsabilul de proiect, care este dezvoltarea viitoare a proiectului la care lucreze, se uita la tine ca la masini straine. In cel mai bun caz va spune ca urmeaza se schimbe design-ul, sa imbunatateasca “usability” sa dinamizeze modalitatile de promovare si comunicare sa dezvolte in jurul proiectului respectiv, proiecte mai mici care sa puna in valoare continutul sau ideea de baza. Intr-un singur cuvant (la alegere), “cacat” “zero” “nada” “oha”. Nu avem planul proiectului pentru urmatorul an. Nu avem acel “diapazon” care sa ne spuna in fiecare moment care e punctul de referinta, si nici ochelari cu infrarosii sa gasim directia.

Mergem pe zero planificare si “da-i gaz” pe copiere. De fapt nu avem prea multi oameni nici pentru dezvoltare. E o prapastie intre oamenii cu idei si oamenii cu cunostinte.

Greseala 8
Scala valorilor – raportarea la falsele valori. Cine e valoros? Cel care reuseste sa castige 500-1000 euro dintr-un proiect online in care injura, barfeste, lanseaza zvonuri, copiaza, fura? Ajuns “sus” e recrutat de unul cu mai multi bani care vrea si el acolo sus. Si asta cum ajunge si el sus? Prin injuraturi, barfe, zvonuri, copiat, furat. Daca intrebi in piata, toti sunt pe locul 1. Sunt atatea criterii de evaluare, incat oricum ai calcula, toti sunt numarul 1 in cate ceva. Suntem un online plin de locuri 1, plin de campioni. Bugetele atrase arata asta. Suntem valorosi dar nerecunoscuti. Suntem nascuti talente si vom muri sperante. Avem atatea proiecte fara substanta, fara continut, fara utilitate, incat in blazarea care ne-a cuprins ajungem sa promovam nulitatea si ratarea.

Ultimul, si cel mai imbecil proiect al anului, (parerea mea) invazia emocticoanelor. S-a facut un soft care numara emocticoanele in bloguri. Si analizeaza … ce? Pentru ce? Si in RSS reader, 5 oameni pe care-i urmaresc, promoveaza ratarea maxima – recensamantul emocticoanelor. Daca Nastase ar fi in voga iar, ar spune: “veniti sa-mi numarati emocticoanele!” WTF. Si peste o luna, se va face un studiu despre prezenta si structura emocticoanelor in blogosfera romaneasca. Nu pe bune … doar atat s-a inteles din 12 ani de internet in Romania? Atat a reusit sa fete internetul romanesc?

Greseala 9
Alocarea resurselor – anul trecut au intrat in sistem dupa cum aprecia Orlando, 25 mil Euro. Daca 50% sunt invartiti de Google, inseamna ca 12,5 mil raman pe internetul nostru. In astia intra si productia de publicitate hai sa zicem 2 mil. 10 miliane raman in internet. Din ei 50% sunt comisioane la regii si agentii. Raman 5 milioane in internet. 80% se duc in salarii si supravietuire (chirii, internet, hosting), deci ramane 1 milion in Internet. Cat continut se creeaza de 1 milion de euro intr-un an? 1 milion impartit la vreo 40.000 site-uri, raman vreo 25 de euro/site :-) ( razi emocticoane, razi!)

Greseala 10
Basescu – El e de vina pentru tot, deci e in mod clar de vina si pentru evolutia internetului si a pietei de publicitate online. Si EBA, si Udrea. A … si Pogea. Ce vreti? Asta e greaua mostenire. Astea sunt ideile mostenite de la aia de la inceputul internetului. Cand internetul era pe dial-up, parca ideile erau mai multe, mai bune si mai diferite.

Ce mai urmeaza? – mai vedem …

Tags: , , ,Leave a Reply

*