Atunci cand piata de publicitate online inseamna vreo 200%

Plecam de la niste lucruri cunoscute, de la niste certitudini. Exista regii pentru publicitatea online. Sunt vreo 6 regii care vand publicitate online (si inca vreo 10 care se activeaza in zona asta), sunt vreo 7 publisheri foarte mari care isi vand singuri portofoliul online si mai sunt inca vreo cateva zeci de site-uri care se vand separat singure sau in “carteluri” si care capteaza bugete mici, care nu au fost niciodata luate in calcul la cifra de afaceri din online.

Adaugam peste toate Google Adw si Ads care atrage, invarte si ruleaza niste bugete frumusele.

Si atunci incercam sa facem un calcul. Cifra de afaceri se calculeaza astfel: C.A. = 25% EU + 50% ceilalti 5, + 25% Ailalti = 100%

Explicam.

25% EU = adica Eu cel care lansez informatiile despre bugetele de publicitate online. Sincer, nu prea am auzit nici o regie care sa nu spuna ca gestioneaza 25% din bugetele online, din numarul de vizitatori unici care bantuie prin internetul romanesc, din proiectele speciale care se lanseaza si care au succes etc. (teoretic deja am avea 150% dar facem abstractie de asta)

50% ceilalti = concurenta celorlalti 5 care sigur au in medie cam 10% din piata fiecare, ca ei sunt mici si au site-uri de 2 bani. Si nu merita atentie decat ca grup de 5.

25% Ailalti = adica cei al caror nume nu putem sa-l rostim pentru ca doar banuim ca sunt in piata si nu poate nimeni sa-i numere. Sunt niste zeci sau sute de publisheri (hm, acum orice gigel cu 1-2 site-uri e publisher) pe care nu-i poti controla, nici ca trafic, nici ca venituri nici ca politica de vanzari.

Am scapat Google ADS si ADW, am scapat “particularii” aia care fac bani si tin ciocul mic, am scapat alte bugete care nu sunt contorizate in capitolul “publicitate online” si i-am scapat pe toti cei pe care, datorita ignorantei ne permitem sa-i tratam cu indiferenta. Dar cum ei nu conteaza in piata noastra, nici macar daca inseamna inca 100% in plus, nu-i punem la socoteala. De ce? Pentru ca e o piata fara rate card-uri, fara discounturi de volum si de durata, fara in profit imediat sau viitor pentru noi.

Parerea mea … SATI ar trebui sa introduca si un audit pe zona de bun-simt. Ca cel pe partea de trafic prezinta doar rezultate partiale ale pietei.

Tags: , ,Leave a Reply

*