3 raspunsuri si o parere – azi al doilea

A doua opinie preluata de Orlando si prezentata in articol, este cea conform careia “la 1 iunie 2010 vor mai exista pe piata romaneasca maxim 3 ziare (declarate generaliste, quality), editate de companii media”. Opinia apartine lui Dragos Stanca, GM F5 (ce inseamna generatia twitter… mai era loc pana la 140 de caractere)

O vestea buna este ca din 2010, vom putea sa alegem.

O alta veste buna, este ca pana in 2010 vor aparea 3 ziare (declarate generaliste, quality). Sau, in cazul in care macar un ziar existent in prezent se transforma radical, nu va mai fi nevoie decat de aparitia a inca 2 ziare pentru a se implini prorocirea.

Cu ce ne ajuta informatia/declaratia de mai sus, venita de la cineva care a trecut din zona presei scrise in zona online-ului? Cu nimic. E inca o informatie ce ar putea fi geniala daca nu ar fi emisa in necunostinta de cauza (parerea mea, proprie si personala) cu o tenta melodramatica, strict in ideea de a produce o analiza deformata cu caracter de informatie senzationala din categoria declaratiilor incendiare de la diverse evenimente mondeno-internautice cu circuit semi-inchis.

Piata ziarelor declarate generaliste , quality, este in momentul actual nula. ZERO! (din nou e doar parerea mea)
Ce avem in schimb ca inlocuitori? Avem Carti din manuala scolara si liceeala, care se vand “in rate”. Avansul il reprezinta editia de marti, sau miercuri, sau cand mai apar diversele carti la chioscuri, in timp ce “ratele” sunt eventualele exemplare ale ziarelor din restul saptamanii care mai sunt cumparate in “virtutea inertiei”.

De fapt, cartile se vand invelite in ziare. De fapt CARTILE SE VAND (si CD-uri, DVD-uri etc) ziarele se dau gratis. Daca ar disparea posibilitatea de a atasa la ziare diverse “cadouri”, premii sau mai stiu eu ce alte “energizante de presa quality” tirajele ar scadea lunar. Dar noi numim asta “Marketing performant” si “Presa Quality”. Doua publicatii au inceput razboiul milionului de euro anul acesta. Doua ziare dau premii (sau spun ca dau) in valoare de 1.000.000 de euro. Nu e ciudat?

Deci, pentru ca presupunerea sa sa transforme din falsa in potential adevarata, in loc de “la 1 iunie 2010 vor mai exista pe piata romaneasca maxim 3 ziare (declarate generaliste, quality), editate de companii media” ar fi trebuit sa spuna “PANA la 1 iunie 2010 se vor infiinta (vor aparea) pe piata romaneasca maxim 3 ziare (declarate generaliste, quality), editate de companii media”.

Vrem sa definim presa quality? Acum luam presa asta de care vorbeam. Ce ar trebui sa insemne asta? Pai ar putea avea o legatura si cu cei care detin asta, si cu cei care scriu asta si cu cititorii publicatiilor respective. Ar mai trebui sa aibe legatura cu niste analize bine documentate, cu niste dosare cu dezvaluiri incendiare, cu niste anchete de presa, cu personalitati politice sau macar publice care sa-si dea demisia ETC.  Daca urmarim ceea ce ziceam, ne putem da seama destul de usor ca presa aia quality de care vorbeste Dragos Stanca, ori a murit, ori nu s-a nascut. Ea in mod sigur nu traieste in prezent.

Poate vom apuca sa asistam si noi la aparitia acestui tip de presa…

Tags:Leave a Reply

*