Afaceri pe datorie sau boala economiei nationale

N-am bani dar fac afaceri. Celebra productie americana “Others people’s money” surprindea un model de business valabil inca (de fapt in plin avant) in anii 90. Sa faci afaceri cu banii altora. Finantarea business-ului propriu cu alti bani, este insa o morisca plina de capcane. Si capcanele sunt cu atat mai periculoase cu cat numarul intermediarilor creste.

Hai sa luam orice industrie de la noi, si vom vedea ca nimic nu se mai face cu banii jos. Totul este perfect pana cand insa lantul se fisureaza. Ex.  Producatorul da marfa la intermediar 1 si incaseaza banii la 15 zile. Intermediar 1 da marfa la 3 intermediari si incaseaza de la fiecare la 20 de zile. Intermediarii de nivel 2 dau marfa in cel mai bun caz la magazin care plateste marfa la 25 de zile. Uneori si magazinul vinde pe datorie. Pentru ca vinde la en detail.

Desi magazinul vinde si incaseaza banii, nu plateste la 25 de zile. Plateste la 30 de zile. Si intermediarul 2 la intermediarul 1 mai intarzie si el si intermediarul 1 la producator intarzie si el. E … Producatorul se aprovizioneaza cu marfa cu plata la termene din ce in ce mai mari. Si tot asa … la un moment dat in timp, undeva, o za din lantul producator – vanzator – client final, se rupe si de aici incepe tavalugul blocajelor.

Sunt companii care vand si dau termen de incasare 45 de zile si chiar 60 de zile. Si pe deasupra, accepta si incasarea cu intarziere. Si daca intrebi spun ca “pai altfel nu se vinde”. Problema cea mai mare este ca ciclul de productie este mult mai mic decat ciclul¬† de incasare / decontare. Si undeva, toate aceste intarzieri programate, devin insuportabile pentru cineva. Pentru ca lantul se uzeaza si se rupe.

In acelasi timp apare o anomalie. Numarul de persoane care produc este din ce in ce mai mic, in timp ce numarul persoanelor care se ocupa de distributie, vanzare, promovare, este din ce in ce mai mare. Asa cum un raport dezechilibrat intre angajati si pensionari pune presiune prea mare pe sistemul de asistenta sociala, la fel de nesanatos este si un raport dezechilibrat intre producatori si “auxiliari” (personalul din distributie, vanzare si promovare).

O alta anomalie este ca productivitatea muncii a crescut mult mai repede decat populatia si nevoile acesteia, si chiar mai repede si mai mult decat “creearea artificiala” de nevoi. In acelasi timp durata de viata a bunurilor a scazut mult mai mult decat a crescut venitul celor care ar trebui sa schimbe bunurile uzate moral si/sau fizic.

Dezvoltarea cu orice pret si uneori in directii gresite, face ca ceea ce traim in perioada asta sa ne nasca multe semne de intrebare. Cat de pregatiti suntem pentru criza generala? Cat de pregatiti suntem pentru criza personala? Cat de pregatiti suntem pentru criza celor de langa noi? Daca toata lumea face afaceri cu banii altora, de ce noi suntem cei care platim inainte de a beneficia de ceea ce cumparam?

Deci, cand veti mai vrea sa faceti afaceri cu banii altor oameni, sa va ganditi ca s-ar putea rupe lantul la voi. Si inainte de a da vina pe altii uitati-va la voi si faceti analiza corecta.

Sfatul LION :-)

– cauta producatorul si incearca sa cumperi direct.
– cauta pretul corect, chiar daca asta ar insemna sa consumi timp pe care oricum il pierzi aiurea.
– pretuieste utilitatea inaintea imaginii sau perceptiei celorlalti.
– foloseste-ti relatiile si cunostintele altora inainte de a te arunca orbeste intr-o actiune pe care nu o stapanesti foarte bine
– incearca sa te informezi mai mult inainte de a lua o decizie
– incearca sa te gandesti ca e foarte posibil sa nu cunosti toate aspectele unei probleme
– incearca sa te gandesti ca e posibil sa nu fii cel mai destept, cel mai frumos, cel mai devreme acasa
– INCEARCA SA COMUNICI MAI MULT SI MAI BINE CU CEILALTI! POTI AVEA MARI SURPRIZE SI FOARTE MULT DE CASTIGAT!

Tags: ,One Response to “Afaceri pe datorie sau boala economiei nationale”

  1.   Iuliana Cristescu Says:

    Super sfaturi! De-am putea sa le urmam, am fi departe …

Leave a Reply

*