Parerea mea de dupa

Desi nu am votat, incerc sa fac analiza de dupa … La cum s-au impartit mandatele, sunt 2 forte (sensibil pana la identic) egale. Alianta PSD+PC si PDL. Exista o a treia forta PNL care in acest moment are o singura sansa de supravietuire. Si exista UDMR care se va mentine pe aceasta pozitie si in viitor. Indiferent de ce se va intampla.

1) Incepem cu cei mici: Sansele pentru un viitor luminos al celor de la PNL
Daca se lipesc de unul dintre cei mari, au sanse sa supravietuiasca in continuare. Conditia este sa pastreze ciocul mic cel putin in faza asta. Altfel vor avea un viitor apropiat de PNT-CD. Totul tine de modul in care-si joaca atuurile. Care sunt de data asta de valoare redusa. Ca la Wist in 4 cand zici la joc de 7 ca faci 1 si jocul e supralicitat.
2) Daca PDL se aliaza pentru un mandat (sau o jumatate de mandat) cu PSD+PC, PNL nu va rezista in opozitie. PDL isi va intari pozitia cu o parte din electoratul PNL iar la urmatoarele alegeri, lupta se va  da intre PSD si PDL.
O posibila strategie comuna ar fi: cand vor simti PNL slab (dupa ce-i vor pune in carca toate neajunsurile provocate de criza si cresterea salariilor si a pensilor si lipsa medicamentelor si somerii etc), PDL sau PSD vor accepta varianta anticipatelor, in care sa ramana 2 forte politice. PSD se va scutura de PC ca sa le plateasca polita de acum 4 ani si spectrul politic va fi dominat de aceste 2 forte. Peste 4 ani, punctajele celor 2 “nuante” UDMR si PNL nu vor mai conta un stabilirea unei majoritati decat ca 1-2 mandate de ministru la un minister secundar si/sau eventual cu probleme.

3) PDL + PNL (si UDMR) ar avea practic aceeasi soarta ca si acum 4 ani. Doar ca acum PDL va face ce se pricepe cel mai bine, si va incerca eliminarea celui slab. Tactica a fost adoptata de PNL acum 4 ani dar nu a mers. Hotararea initiala ca PD sa dea presedintele si PNL primul ministru, a permis PNL sa ramana singur la guvernare si sa sustina debarcarea lui Basescu. Au esuat si au platit. Oricum raportul de forte era fals in favoarea lor. Timpul si evenimentele din cei 4 ani, la care s-au adaugat compromisurile facute celor de la PSD pentru a-si asigura o falsa liniste pana la sfarsitul mandatului au facut ca PNL sa plateasca cu varf si indesat si sa ramana la 18 procente. Chestia aia cu opozitia constructiva nu tine.

4) PSD + PNL (si UDMR) ar fi aceeasi Marie cu alta palarie. Doar ca PSD va juca de pe alte pozitii fatza de PNL de data aceasta. Va inpune Primul Ministru, va eroda credibilitatea PNL prin miscari de culise si aruncarea in fata a vinovatiilor pentru somaj, spitale care se darama, invatamant semi-falimentar si peste 2 – 3 ani (cred ei ) vor incerca sa obtina sustinerea PDL pentru sfarsitul de mandat. Ce nu se ia in calcul este ca Basescu, va avea nevoie de scandal pentru urmatorul an, pentru ca intr-un fel sau altul sa stea in fata pentru alegerile prezidentiale din 2009. Pozitia de presedinte “in opozitie” e foarte convenabila pentru el.

5) Guvern minoritar de orice culoare cu “opozitie constructiva” e convenabila doar ptr PDL care ar forta alegeri anticipate apropiate de alegerile prezidentiale

Din toate aceste variante castiga Basescu. Nimic nu-i putea veni mai bine decat PDL cu 1-2 mandate in plus fata de PSD.

Matematica pe scurt

PSD (si PC)  + PNL (si UDMR)  contra PDL + Basescu
PDL + PNL (si UDMR) si Basescu contra PSD (si PC) prin reducerea termenilor ajungi intr-un final la PDL si Basescu cuntra PSD. La rezultatul final, dupa virgula se pot adauga PNL si UDMR si PC

Hai, cine-mi intoarce vorbele? NIMENI?!

Tags: , , , ,9 Responses to “Parerea mea de dupa”

 1.   Nimeni Says:

  (…) vor ramane doar 2 partide mari si poate unul mic care ajuta la stabilirea unei forte. In schimb gandeste putin mai departe. Aliantele nu sunt dictate la nivel national. Nu “capii” sau “baronii” stabilesc partidele. (…) Aliantele vor fi stabilite de cei de dincolo de granite. (…).

 2.   cristianpirvu Says:

  Eu doar am incercat sa fac o analiza si sa extrag cateva concluzii personale. Asa vad eu lucrurile si prefer sa pastrez o parte din comentarii pentru mine :-)
  Referitor la locul in care se fac aliantele, sunt putin mai optimist, in sensul ca-i cred mai mult pe ai nostri sa se descurce. Oricum, ca si concluzie ;a concluzii, din toate variantele, au de castigat PSD, PDL si Basescu, in timp ce PNL, PC, vor avea de pierdut.
  PC nu va putea intra niciodata singur in parlament si poate ca vor ajunge la alianta cu PNL la un moment dat, ca sa pastreze un procent peste 10 la suta.
  Oricum, la un moment dat, PSD ii vor zbura de langa ei. Poate dupa ce vor acapara un trust media.
  Oricum, analizele televizate sunt de tot rasul. PSD isi da seama ca ramane la fel de tare si daca ramane in opozitie. pentru ca va fi principala putere cu care se vor negocia legile organice si orice alte intelegeri politice. Ca nu poate spune nimeni ca PSD vine acum din opozitie.

 3.   Nimeni Says:

  Ma bucur ca esti optimist. (…) Nu am spus ca se fac de peste granita pentru ca asa am visat azi noapte. (…) Oricum la noi nu a existat niciodata opozitie in adevaratul sens al cuvantului. La noi nu exista politica in adevaratul sens al cuvantului. Exista doar interese. Din aceasta cauza nu am tragere de inima sa comentez asa zisa politica de la noi. Ar fi multe de spus despre “politica” din Romania.

 4.   cristianpirvu Says:

  Intrebarea este: cat de mult ma insel in previziunile vis a vis de urmarile oricarei variante de alianta. Nu e important cine le stabileste, cine le aproba, cat de politica e politica, sau cat de patrioti sunt politicienii.

 5.   Nimeni Says:

  Urmarile oricarei variante de alianta sunt acelasi. Politica e politica pentru ca asta vrem sa credem. De fapt cred ca m-am exprimat gresit. Politica exista. Insa nu e facut de cei care sunt sau care vor fi la putere. Iar romanul in general nu e patriot, insa asta nu ma intereseaza.

 6.   cristianpirvu Says:

  Despre ce vedem sau nu vedem, despre ce credem sau nu credem, despre ce avem voie sau nu sa vedem sau sa auzim, Zeitgeist poate fi un rapsuns plauzibil daca trecem prin filtre informatia.

 7.   miahi Says:

  Se pare ca varianta PD-L + PSD-PC cu Geoana prim-ministru, l-ar avantaja pe Basescu pe termen lung.

 8.   cristianpirvu Says:

  Basescu nu-si face planuri pe termen lung. Parerea mea. Il avantajeaza orice varianta. Inclusiv PDL in opozitie. Atunci are ocazia sa se “victimizeze” Nu am nimic cu nici un partid. Asa cum am spus la inceput, nu am votat. Si daca mergeam, anulam votul (nu lasam buletinele “albe”). Nimeni nu “a ajuns” la mine cu mesajul lui asa ca din punctul meu de vedere toti sunt la fel. (ori buni, ori rai) E prima data cand campania electorala nu a ajuns la mine.

 9.   PNL - Acelasi scenariu? — Politica vazuta din strada Says:

  […] sa fim seriosi, Catarama Elvilei nu conteaza. Acum, Orban marseaza pe Tariceanu si oamenii lui. Eu am mai spus ca PNL e primul care dispare, dar pana la urma tot PSD s-a micsorat primul. Are de […]

Leave a Reply

*