Minoritatile majoritare

De ceva vreme, inainte chiar de a incepe campania electorala pentru alegerile prezidentiale, mi-a “sarit” in ochi o tendinta periculoasa. Minoritatile majoritare. Totul are la baza reprezentativitatea. Totul pleaca de la compromisurile facute de “cei alesi”. Conceptia ca daca au fost alesi, poti vorbi in numele alegatorilor. Da … parlamentarii VORBESC in numele alegatorilor dar ACTIONEAZA in numele intereselor proprii.

In ultimul timp, analisti, sociologi, politologi, ziaristi (yeah … right!) comentatori si “simpli” editorialisti, incearca inducerea ideii ca cei care sunt impotriva sunt mai buni decat cei care sunt pentru. Ca sustinatorii unuia sunt mai prosti sau chiar “betivi si curve” decat sustinatorii celorlalti. Ca unii sunt mai buni decat ceilalti. Acum cinci ani, poporul “activ” a ales. Bine … rau … a ales. Raportat la Romania totala, orice ales este impus de o minoritate. Dar, in lipsa unor instrumente mai democratice, trebuie sa ne multumim cu vocea celor activi.

Minoritatile nu lupta nicodata pentru drepturi egale. Lupta pentru drepturi suplimentare.

Se apropie un nou moment in care poporul (activ – sau ce ma mai ramas activ din el) sa vorbeasca din nou. Din nou, poporul nu mai este privit de politicieni ca fiind un bancomat din care poti sa tragi bani cand si cati vrei. Poporul nu mai este BANCOMATUL statului. Este cel care are painea si cutitul. Poporul va spune Da/Nu/Muie BA, in functie de ce a inteles el din ultima perioada, din balacarelile politicienilor si din discursurile absolut jenante ale sustinatorilor.

Bataia va fi clar intre “Cel BUN, Cel RAU, Cel URAT”. Publicul, majoritatea minoritara care va conta, va impusca buletinele de vot cu stampila, si se va apuca din nou de treaba. Dar ei? Candidatii? Ce vor face?

HUO!

Revenind la minoritatile majoritare, degeaba va dati cu fundul de pamant. Majoritatea formata din doua partide minoritare, fara a fi legiferata juridic, este o FALSA majoritate. Nu va avea dreptul decat de a refuza, de a se impotrivi. Altfel, vom ajunge in acea dictatura parlamentara de care vorbeam mai acu ceva vreme. Dictatura in care parlamentul actioneaza total impotriva dorintelor poporului (lucru care de fapt se intampla de ceva vreme). Apropo … chiar nu ma intereseaza cine o sa iasa.

Tags: ,Leave a Reply

*