A inceput?

In 2008, spre sfarsit, dupa alegerile parlamentare, am scris un post despre “Parerea mea de dupa“. Acolo incercam sa vad ce miscari vor face partidele. PNL, spuneam ca are sanse doar daca se lipeste de un partid mare si tine ciocul putin mai inchis. Punctajul obtinut la alegeri era sub asteptarile lor si in mod clar nu puteau emite mari pretentii.

Ceva schimbari, ceva scandal si a aparut in scena cuplul potential castigator Antonescu – Orban. Daca despre Tariceanu nu aveam o parere foarte buna (subiectiv fiind), noul cuplu nu ma inspira decat eventual la “imagine”. Da, il pot vedea pe Crin Antonescu (la nivel de imagine si doar cand tace) un exponent al bunului-simt, dar dupa ceea, totul revine la normal. Il vad cu cine umbla, il vad cum vorbeste, stiu ce nu a facut si vad ce continua sa faca. Si atunci …

Ce s-a intamplat dupa alegerile trecute stiu si stim cu toti. PNL a ramas in opozitie. PSD a muscat ciolanul puterii aproape un an, dupa care, impreuna cu PNL au refacut gasca de 322 (si cu ceilalti normal). PDL se victimizeaza din toate pozitiile. Boc, nu reuseste sa depaseasca statutul de “Yes Sir” si Basescu a castigat la mustata un nou mandat.

Iluzia ca PNL se confunda cu un candidat la prezidentiale, si ca 17% din parlament inseamna de fapt peste 20% la parlamentare e falsa. Mai nou, membrii din PNL forteaza incearca intrarea la guvernare. Oamenii lor din teritoriu sunt probabil supusi la presiuni puternice atat pentru intarirea PSD cat mai ales pentru intarirea PD-L. Imaginea unui partid parasit de o masa relativ importanta de figuri din esaloanele 2-3 provoaca probabil frisoane celor cu vocea puternica in PNL. Pana la urma, multi sunt oameni de afaceri care primesc comenzi de la administratile locale si stiu ce inseamna opozitia si cat de greu e sa musti o bucata din licitatiile acodate prin negociere directa.

PSD nu sta nici el pe (3) roze si incepe sa se simta disconfortul celor care s-au asezat cu fundul pe spinii trandafirilor. Diaconescu face vocalize, si isi drege vocea pe la ciorbe de burta, Mitre devine din ce in ce mai activ pe blog, si Nastase, dupa ce s-a odihnit o vreme in spatele scenei, isi ia hainele de la curatat pentru a putea intra iar in “lumea buna”

Deci … reforma partidelor din opozitie a inceput? Sau miscarile de trupe care se vad sunt doar perioada de incalzire si antrenament in asteptarea congreselor? Cat de repede va cadea PNL? Raspunsul va veni de fapt peste 3 ani la Parlamentare. Pana atunci, vom urmari o piesa de teatru in multe acte, cu actori cunoscuti si subiect neaos romanesc. GARGARA

Tags: , ,Leave a Reply

*